2023-2024 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Plan Örnekleri 2023-2024 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Sene Başı Zümre Tutanağı Örneği 9-10-11-12.Sınıf Coğrafya Dersi Günlük Plan Örnekleri 2018-2019 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Yazılı Örnekleri (9,10,11 ve 12.Sınıflar) Yeni Coğrafya Öğretim Programı (20.01.2018)

CBS İle Orman Yangınlarının Erozyona Etkisini Belirlemek

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Ihsan
Mesajlar: 2460
Kayıt: Çrş Ağu 21, 2013 8:34 pm
Ettiği Teşekkür: 168
Aldığı Teşekkür: 288

CBS İle Orman Yangınlarının Erozyona Etkisini Belirlemek

Mesaj gönderen Ihsan »

COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ KULLANILARAK ORMAN YANGINLARININ EROZYONA ETKİSİNİN BELİRLENMESİ, AMANOS DAĞLARI ÖRNEĞİ

ÖZET

Genel anlamda yüzeyi örten toprağın akarsu ve rüzgârlarla aşındırılarak taşınması olayı olan erozyon, toprak örtüsünün incelmesi ve zeminin çoraklaşmasıyla sonuçlanan küresel bir olgudur. Erozyonu en iyi önleyen unsur ise ormanlardır. Toprağın korunmasında hayati önem taşıyan ormanlara en çok zararı orman yangınları vermektedir. Çünkü orman yangınlarından sonra yağmur damlalarının zemine olan etkisi değişir. Toprak su dengesi bozulur ve erozyona açık hale gelir.

Çalışmada 05.09.2013 tarihinde Amanos Dağları’nın Hatay ili sınırlarındaki orman yangını sonucu erozyona açık hale gelen alanda yangın öncesinde meydana gelen ve yangından sonra meydana gelebilecek erozyon sonucu sediment kaybı hesaplanmış, böylece orman yangınlarının erozyona etkisi ortaya konmuştur. Bu amaçla Hatay Orman Müdürlüğü’nden alınan yanan orman alanına ait sayısal harita, İklim Verileri, Harita Genel Komutanlığı’na Ait Sayısal İzohips verileri, Sayısal Yükseklik Modeli (DEM), Toprak Haritası ve Uydu Görüntüsü kullanılmıştır.

Çalışma üç aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada inceleme alanında yangın öncesine ait erozyonla taşınan sediment miktarı hesaplanmıştır. İkinci aşamada ise yangın sonucu orman örtüsünden yoksun alanda oluşacak erozyonla taşınan sediment miktarı hesaplanmıştır. Her iki aşama için de RUSLE (Revised Universal Soil Loss Equation) yöntemi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda yangın sonucu zarar gören orman örtüsünden yoksun alanda erozyona yüksek ve çok yüksek duyarlı alanlar artarken, çok düşük, düşük ve orta duyarlılıktaki alanlarda azalma olduğu belirlenmiştir. Ayrıca yangından önceki süreç için erozyonla taşınan toprak miktarının 0-32.57 ton/ha/yıl iken, yangından sonraki süreçte ise bu miktarın 0-144.70 ton/ha/yıl olduğu hesaplanmıştır. Yangın sonrasındaki süreçte erozyonla taşınan toprak miktarının öncesine göre 4.44 kat arttığı belirlenmiştir. Üçüncü aşamada arazi çalışması yapılmıştır. Bu çalışma sırasında arazinin yangın öncesi süreçte mevcut topografya ve iklim koşullarının bir sonucu olarak yoğun erozyon tahribatı altında olduğu gözlemlenmiştir. Yangın sonrasında tamamen tahrip olan orman örtüsünün koruyucu etkisinin olmamasının erozyonu daha da arttıracağına dikkat çekilerek bir an önce ağaçlandırma çalışmalarının başlamasının gerekliliği belirtilmiştir.

Çalışmanın orman yangınlarının toprak erozyonuna olan etkisini ortaya koymaya yönelik ampirik çalışmalardan olması nedeniyle literatüre katkı yapması beklenmektedir.


İndir:

Kaynak: ... 5000007050
[Teşekkür Butonu][Sosyal Medya Hesaplarımız][Site Kuralları]
"Özgürlük uğrunda herşeyi göze alabilenlerin hakkıdır!"

Cevapla