2023-2024 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Plan Örnekleri 2023-2024 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Sene Başı Zümre Tutanağı Örneği 9-10-11-12.Sınıf Coğrafya Dersi Günlük Plan Örnekleri 2018-2019 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Yazılı Örnekleri (9,10,11 ve 12.Sınıflar) Yeni Coğrafya Öğretim Programı (20.01.2018)

Ağaçsız Dağlar Neden Erozyona Daha Yatkındır?

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Ihsan
Mesajlar: 2460
Kayıt: Çrş Ağu 21, 2013 8:34 pm
Ettiği Teşekkür: 168
Aldığı Teşekkür: 288

Ağaçsız Dağlar Neden Erozyona Daha Yatkındır?

Mesaj gönderen Ihsan »

Ağaçsız Dağlar Neden Erozyona Daha Yatkındır?

Resim

Ağaçlı bir dağa yağmur yağdığında, suyun tümü aşağıya akmayıp, bir kısmı yaprakların üzerinde ve küçük su birikintileri halinde kalırlar. Ama, çıplak bir dağa yağan yağmur, hemen bayır aşağı akarak, beraberinde büyük oranda toprağı da sürükler. Böylece akan su, kaya yıpranmasının en büyük etkenlerinden biri olur. Erozyonun hızı, toprağın türüne göre değişir.

Killi veya çamurlu dağlarda, örneğin İtalya’nın Apenin Dağlarında akan su, doğal duvarlarla birbirinden ayrılmış bir dizi vadiden oluşan hendekler açmıştır. Granitli yerlerde ise, yağmur tüm okside olmuş ve birleşmiş kaya parçalarını götürür ve buraya yuvarlak kaya yığınlarından oluşan bir yeryüzü şekli verir.

Hem killi ve çamurlu, hem de granitli olanlarda ise, kayalar piramit şeklini alırlar. Bu kayaların çevrelerindeki topraklar sürüklenip gittiğinden, kayaların şekli şemsiye görünümü taşır. Bu tür yeryüzü şekillerine Batı Amerika’daki Rocky Dağlarında rastlanır.
[Teşekkür Butonu][Sosyal Medya Hesaplarımız][Site Kuralları]
"Özgürlük uğrunda herşeyi göze alabilenlerin hakkıdır!"

Cevapla