2023-2024 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Plan Örnekleri 2023-2024 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Sene Başı Zümre Tutanağı Örneği 9-10-11-12.Sınıf Coğrafya Dersi Günlük Plan Örnekleri 2018-2019 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Yazılı Örnekleri (9,10,11 ve 12.Sınıflar) Yeni Coğrafya Öğretim Programı (20.01.2018)

Güneş Patlamaları Ne Kadar Tehlikelidir?

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Ihsan
Mesajlar: 2460
Kayıt: Çrş Ağu 21, 2013 8:34 pm
Ettiği Teşekkür: 168
Aldığı Teşekkür: 288

Güneş Patlamaları Ne Kadar Tehlikelidir?

Mesaj gönderen Ihsan »

Güneş Patlamaları Ne Kadar Tehlikelidir?

Güçlü bir Güneş patlaması elektrik altyapısını çökerterek bizi buhar çağına geri döndürebilir.Neyse ki bu tür süper patlamalar ender olur.

Gözlemlenen ilk ve kayda geçen en güçlü Güneş patlaması: 1 Eylül, 1859 (Richard Carrington, Londra). Telgraf operatörlerini elektrik çarptı!

Güneş patlamaları Güneş’in yüzeyinde, manyetik enerjinin tetiklediği enerji patlamalarıdır. En sık Güneş maksimumunda gerçekleşir.

Güçlü bir Güneş patlaması ile açığa çıkan toplam enerji, Dünya yıllık elektrik tüketiminin bir milyon katı olabilir.

Güneş patlamalarının ürünü enerjik X ışınları ile uzay aracı elektroniği çökebilir, koruyucu atmosfer dışındaki astronotlar zarar görebilir.

Güneş patlamaları üst atmosferi ısıtıp genişleterek yörüngedeki cisimler üstünde direnç yaratır ve yapay uyduların ömrünü kısaltır.

Koruyucu Dünya manyetik kalkanı dışındaki astronotları, patlamadan çıkıp ışığa yakın hızla giden enerjik proton patlamaları riski de bekler.

Nedeni bilinmese de patlamalara daha yavaş koronal kütle atımları da eşlik eder. CME parçacıkları Dünya’ya birkaç gün sonra ulaşabilir.

Yerküre manyetik alanına nüfuz eden yüklü parçacıklar “jeomanyetik fırtınalara” neden olabilir. Görsel sonuç, çarpıcı kutup ışıklarıdır.

Kötü etki: GPS sinyalleri ve radyo iletişimi aksar; tellerde oluşan akımlar enerji şebekelerini ve bilgisayar ağlarını çökertebilir.

Tehlikeye açık teknoloji: Yönü bize doğru olursa, 1859’daki gibi bir patlama Dünya’yı haftalar / aylarca gecenin karanlığına mahkum edebilir.

Enerji kaybı iletişimi, yakıt-gıda tedarikini, sağlık hizmetini, küresel ekonomiyi aksatabilir. Kıtlık / salgınlar pek çok ölüme yol açabilir.

Çaresi? Uzaya bir patlama uyarı sistemi kurulması. O durumda enerji hatları / iletişim ağları koruma amacıyla bilerek kapatılabilir.



Kaynak: bilenyok.com
[Teşekkür Butonu][Sosyal Medya Hesaplarımız][Site Kuralları]
"Özgürlük uğrunda herşeyi göze alabilenlerin hakkıdır!"

Cevapla