2023-2024 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Plan Örnekleri 2023-2024 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Sene Başı Zümre Tutanağı Örneği 9-10-11-12.Sınıf Coğrafya Dersi Günlük Plan Örnekleri 2018-2019 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Yazılı Örnekleri (9,10,11 ve 12.Sınıflar) Yeni Coğrafya Öğretim Programı (20.01.2018)

Su Kaç Derecede Donar?

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Ihsan
Mesajlar: 2460
Kayıt: Çrş Ağu 21, 2013 8:34 pm
Ettiği Teşekkür: 168
Aldığı Teşekkür: 288

Su Kaç Derecede Donar?

Mesaj gönderen Ihsan »

Su Kaç Derecede Donar?

Ne saf su, ne de deniz suyu 0 derecede donar.

Suyun donması için moleküller tutunacak bir şey arar. Buz kristalleri bir ‘çekirdeğin’, örneğin bir toz zerresinin etrafında toplanır. Şayet etrafta hiç toz yoksa su donmadan önce ısıyı -42 dereceye kadar düşürmemiz gerekir.

Suyu dondurmadan ısının düşürülmesine ‘aşırı soğutma’ denir. Bu çok yavaş yapılmalıdır. Bir şişe dolusu say suyu buzluğa koyup aşırı derecede soğutabilirsiniz. Şişeyi çıkarıp döktüğünüzde anında buza dönüşecektir.

Suyu birden soğutmanın tamamen farklı sonuçları vardır. Su buz evresini es geçip (bilindik kristal kafes yapısı) biçimsiz kaotik bir katı olan ‘camsı su’ haline gelir (böyle denmesinin nedeni gelişigüzel bir araya gelmiş moleküllerinin camda bulunan moleküllere benzemesidir).Camsı su elde etmek için suyun ısısını birkaç milisaniye içinde -137 dereceye düşürmeniz gerekir. Camsı suya yeryüzünde laboratuvarlar haricinde rastlayamazsınız, ama evrende en sık rastlanan sıvı türüdür, nihayetinde kuyruklu yıldızlar camsı sudan meydana gelir.

İçinde barındırdığı yüksek miktardaki tuzdan dolayı deniz suyu donmadan düzenli olarak 0 derecenin altına düşer.

Balıkların kanı normalde -0,5 derecede donar. Bu yüzden deniz biyologları kutup denizlerinde yaşayan balıkların nasıl sağ kaldıkları konusunda önce şaşkınlığa uğramış, sonradan buz ve ringa balıklarının pankreaslarında üretilen proteinlerin kanlarına nüfuz ettiği anlaşılmıştır. Bu, kanda buz çekirdeklerinin oluşmasına engel olmaktadır(tıpkı arabaların radyatörlerindeki antifiriz gibi).

Suyun düşük ısılarda gösterdiği tuhaf davranışlar sonucu kaynama noktasının normal basınç altında bile tam 100 derecede olmadığını öğrenmek sizi şaşırtmasa gerek. Bu sıcaklık çok daha fazla yükselebilir. Bunun için suyun, içinde hiçbir çizik olmayan bir kapta ve yine yavaş bir şekilde ısıtılması gerekir. Çünkü bu çiziklerin çevresinde ilk kabarcıkların oluştuğu küçük hava cepleri vardır.

Kaynama, su buharı kabarcıkları genişleyerek yüzeye çıktıklarında başlar. Bunun için, buhar kabarcığının basıncının atmosferik basıncın üzerine çıkabilmesi için sıcaklığın çok yüksek olması gerekir. Normal şartlar altında bu 100 derecedir, ama suda kabarcık oluşmasına elverişli yerler yoksa oluşma mücadelesi veren kabarcıkların yüzey geriliminin üstesinden gelebilmek için daha fazla ısıya ihtiyaçları olur (bir balonu şişirmek de aynı nedenle başlangıçta daima daha zordur).

Kaynar kahveyi mikrodalga fırından çıkardığınızda ya da karıştırdığınızda üstünüze doğru patlamasının sebebi de budur. Hareket bir tür zincirleme tepki oluşturunca kahvenin içindeki su hızlıca buharlaşır.

Su ile ilgili bir tuhaflık: Sıcak su, soğuk sudan daha çabuk donar. Aristoteles bunu ilk defa MÖ 4. yüzyılda fark etmişti, modern bilim ise ancak 1963’de kabul etti. Bu, Tanzanyalı öğrenci Erasto Mpemba’nın sıcak dondurma karışımının soğuk olandan daha çabuk katılaştığını defalarca göstermesinin sonucu oldu. Sebebi ise hala bilinmiyor.

Kaynak: bilenyok.com
[Teşekkür Butonu][Sosyal Medya Hesaplarımız][Site Kuralları]
"Özgürlük uğrunda herşeyi göze alabilenlerin hakkıdır!"

Cevapla