2023-2024 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Plan Örnekleri 2023-2024 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Sene Başı Zümre Tutanağı Örneği 9-10-11-12.Sınıf Coğrafya Dersi Günlük Plan Örnekleri 2018-2019 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Yazılı Örnekleri (9,10,11 ve 12.Sınıflar) Yeni Coğrafya Öğretim Programı (20.01.2018)

Meteoroloji nedir?

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Ihsan
Mesajlar: 2460
Kayıt: Çrş Ağu 21, 2013 8:34 pm
Ettiği Teşekkür: 168
Aldığı Teşekkür: 288

Meteoroloji nedir?

Mesaj gönderen Ihsan »

Meteoroloji nedir?

Meteoroloji, atmosferde gerçekleşen hava olaylarının sebeplerini, sonuçlarını, canlılara olan etkilerini inceleyen bilim dalına verilen addır.

Meteorolojik hizmetler uluslararası iş birliği ile, binlerce meteoroloji istasyonları, gözlem gemileri kanalı ile gerçekleşmektedir. Bu hizmetlerin başarıyla gerçekleşmesi için meteoroloji mühendisleri görev yaparlar. Meteoroloji mühendisleri matematik, bilgisayar, fen bilimleri gibi alanlarda aldıkları ilk yıl teknik eğitimden sonra, mesleğe yönelen meteoroloji, iklim, iklim modellemesi gibi spesifik alanlarda aldıkları eğitimle yüksek öğrenimlerini tamamlarlar.

Ülkemizde meteoroloji ile ilgili hizmetlerin planlanması ve icra edilmesi görevi Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü (DMİ) tarafından gerçekleştirilir ve takip edilir.

Günlük yaşantımızda en sık andığımız, detayına olmasa da genel hatlarına hakim olduğumuz, halk diline en yakın bilim dalı demek de çok yanlış olmayacaktır meteoroloji için. Zira, hepimiz güne başlarken o gün ile ilgili yapılmış olan hava tahminlerini mutlak surette öğrenir, planlarımızı ve giyim şeklimizi aldığımız bilgiye göre netleştiririz.

Meteoroloji halk diline yakın, aşina olunan bir bilim dalı olmakla birlikte, aslında oldukça teknik bir altyapısı söz konusudur. Meteoroloji bilim dalı, analizlerinde, tahminlerinde ve simülasyonlarında matematik, istatistik, fizik gibi bilim dallarından da sıklıkla yararlanır.

Genelde 5 günlük yapılan hava tahminleri her gün ziyaret edilen, hayata dair en önemli başvuru kaynaklarını teşkil etmektedir. Tahmin periyodunun 5 gün olması doğru tahmin için gerekli güven aralığından kaynaklanmaktadır. Daha uzun periyodlarda doğru tahmin olasılığı düşmektedir.

Hava tahminleri bireysel olarak insanların hayatını kolaylaştırmak kadar ticari hayata da yansıyan bir etkiye ve öneme sahiptir. Zira, tarım, turizm, gıda, ulaşım gibi sektörler hava tahminlerini baz alarak faaliyetlerini planlamakta, bu tahminlerde bir hata olma durumunda büyük zararlar yaşama riskine maruz kalmaktadırlar. Ancak, ilerleyen teknolojiler, gelişen uzmanlıklar neticesinde meteoroloji oldukça ileri düzey bir bilim dalı olmakta, yanlış tahminlere çok sık rastlanılmamaktadır.

Kaynak: merakname.com
[Teşekkür Butonu][Sosyal Medya Hesaplarımız][Site Kuralları]
"Özgürlük uğrunda herşeyi göze alabilenlerin hakkıdır!"

Cevapla