2023-2024 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Plan Örnekleri 2023-2024 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Sene Başı Zümre Tutanağı Örneği 9-10-11-12.Sınıf Coğrafya Dersi Günlük Plan Örnekleri 2018-2019 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Yazılı Örnekleri (9,10,11 ve 12.Sınıflar) Yeni Coğrafya Öğretim Programı (20.01.2018)

Uydu görüntüsüyle Maya kalıntılarını bulmak

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Ihsan
Mesajlar: 2460
Kayıt: Çrş Ağu 21, 2013 8:34 pm
Ettiği Teşekkür: 168
Aldığı Teşekkür: 288

Uydu görüntüsüyle Maya kalıntılarını bulmak

Mesaj gönderen Ihsan »

Uydu görüntüsüyle Maya kalıntılarını bulmak

Resim

Balta girmemiş ormanlarda antik Maya uygarlığının kalıntılarını ararken uydu fotoğraflarından nasıl yararlanılıyor

Maya uygarlığına ait MÖ 100 yıllarından kalma en muhteşem duvar resimleri 2001’de Guatemala’nın San Bartolo ormanının derinliklerinde bulunmuştu.

Bu ormanlarda daha çok hazine saklı olduğu belliydi; ama ormanın sıklığı arama çalışmalarını zorlaştırıyordu.

Londra’daki UCL Üniversitesi’nden Diane Davies, nemli ve yılanlarla dolu ormanda arkeolojik alan araması yapmanın çok tehlikeli olduğunu söylüyor. Davies 2000’lerde aynı bölgede çalışma yapmıştı.

“Belki de yedi-sekiz metre ötenizde bir piramit var, ama ormanda her yanınız bitkilerle kaplı olduğu için göremiyorsunuz onu” diyor.

Fakat böyle uydu fotoğraflarını inceleme yoluyla daha önce gizli kalmış arkeolojik alanları elle koymuş gibi bulmak mümkün olabilir.

Resim

Amerikan Uzay ve Havacılık Örgütü NASA’ya çalışan Thomas Sever uydu görüntülerinden yola çıkarak bu bölgeyi incelemiş ve bir maya piramidi ile başka birçok özelliğini keşfetmişti.

Mayaların çoğu yapısı kireçtaşından inşa edildiği için kalıntıların etrafındaki toprakların kimyasal bileşiminde zamanla oluşan değişim uydu görüntülerinde belli oluyordu.

Arkeolojik kalıntıların olduğu alanlar tarandığında, farklı elektromanyetik dalga boyları kullanılarak yer altındaki görüntülerin açığa çıkarılabileceği belirtiliyor.

Lazer kullanımı içeren ve Lidar adı verilien teknik yoluyla topoğrafik ölçümler de yapılabiliyor.

California San Diego Üniversitesi’nden Geoffrey Braswell, ağaçların üzerinden uçarken aşağı yansıtılan ışınların çoğunun yapraklardan geri yansıdığını, sadece bazılarının yere ulaştığını söylüyor. “Bu da bizim oraya özgü yapıyı görmemizi sağlıyor” diyor.

Fakat Lidar pahalı bir yöntem olduğu gibi uzun yıllar boyunca sadece ordu tarafından kullanılan bir teknoloji idi. Braswell, arkeologların gözden kaçırdığı alanları bulmak için Orta Amerika’nın tümünü bu teknikle taramak istediğini, ancak bunun şimdiye kadar mümkün olmadığını söylüyor.

Resim

Başka sorunlar da var. Maya uzmanlarının çoğu, uydu fotoğraflarıyla tespit edilen alanların yerden de kontrol edilmesi gerektiğine inanıyor.

Çünkü bazen bu görüntülerde ortaya çıkan kalıntı izlerinin çok daha yeni dönemlere ait yapılar ya da sadece tarla olduğu ortaya çıkabiliyor.

Örneğin, bu teknikle yapılan taramalarda Meksika’nın Yucatan bölgesinin kuzeyindeki Maya yerleşim yerlerinde yanlış tespit oranı yüzde 70’e kadar çıkıyor.

Fakat uzmanlar bu teknolojinin arkeolojiye çok şey kazandırdığı konusunda birleşiyor. Başka bir yolla tespiti mümkün olmayan muhteşem arkeolojik alanlar bulundu.

Üstelik bu teknolojilerin, balta girmemiş ormanlardaki kalıntılara ulaşma sürecini yıllarca kısalttığı söylenebilir.

Kaynak: bbc.com/turkce
[Teşekkür Butonu][Sosyal Medya Hesaplarımız][Site Kuralları]
"Özgürlük uğrunda herşeyi göze alabilenlerin hakkıdır!"

Cevapla