2023-2024 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Plan Örnekleri 2023-2024 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Sene Başı Zümre Tutanağı Örneği 9-10-11-12.Sınıf Coğrafya Dersi Günlük Plan Örnekleri 2018-2019 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Yazılı Örnekleri (9,10,11 ve 12.Sınıflar) Yeni Coğrafya Öğretim Programı (20.01.2018)

Hayvanlar Hava Durumunu Tahmin Edebilirler mi?

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Ihsan
Mesajlar: 2460
Kayıt: Çrş Ağu 21, 2013 8:34 pm
Ettiği Teşekkür: 168
Aldığı Teşekkür: 288

Hayvanlar Hava Durumunu Tahmin Edebilirler mi?

Mesaj gönderen Ihsan »

Hayvanlar Hava Durumunu Tahmin Edebilirler mi?

Köpeklerin yağmur öncesi kendilerine kapalı alanlar bulmaya çalıştıklarına hiç dikkat ettiniz mi? Kar yağınca kediler nereye kaybolur? Size deprem olacağının haberini veren bir evcil hayvanınız var mı?

Çok yaygın bir inanış da kilometrelerce ötede olsa bile hayvanların deprem gibi büyük doğa olaylarını önceden hissetmeleridir. Bu fark etme depremin olduğu yere çok yakın olan insanlara fazla yarar sağlamasa da uzakta olan insanlar için hayat kurtarıcı olabilir. Hatta bazı araştırmacılar büyük doğa olayları başlamadan önce hayvanların tedirgin ve huysuz olduğuna inanmaktadır. Fakat bu konuda somut bir bulgu olmamakla birlikte olan verilerde yetersizdir.

Acaba hayvanların gerçekten altıncı hissi var mıdır? Pek çok araştırmacı bunun aksini iddia ediyor. Onlara göre, insanlarla kıyaslandığında hayvanlar beş duyularını çok daha iyi kullandıklarından algı eşikleri de daha düşüktür. Bu durumda hislerden değil, algılardan söz etmek daha doğru olur.

Hayvanların en kritik duyuları, işitmedir. İnsanlar sadece 20 ve 20,000 Hz aralığındaki sesleri duyabilirken örneğin filler 16 ila 12,000 Hz arasındaki sesleri duyabilirler. Sığırlar ise 16 ila 40,000 Hz arasındaki sesleri işitirler. Bu durumda insanların işitemeyeceği bazı sesleri hayvanların işitebildiğini söyleyebiliriz; deprem ve okyanus dalgaları gibi. Bazı araştırmacılar fillerin depremi önceden algıladıklarını çünkü şok dalgalarını ve alışık olmadıkları titreşimleri kulaklarının aksine ayaklarıyla kilometrelerce öteden hissedebilirler.

Deniz martıları, büyük fırtınalar öncesi karaya dönerler. Fırtına öncesi hava basıncındaki düşüş, bu tür hayvanlar için bir uyarıdır. Hava basıncındaki düşüş aynı zamanda hidrostatik (su) basıncının da düşmesini sağlar. Bunun sonucunda denizde yaşayan hayvanlar daha derin sulara giderek fırtınanın etkisinden korunmak isterler.

Bu ve bunun gibi örnekleri çoğaltmak mümkündür; ancak yine de elimizde hayvanların doğa olaylarını önceden sezmeleriyle ilgili önemli bulgular olsa da,daha tam olarak bilimselliği kanıtlanmış bir bilgi yoktur.

Kaynak: bilenyok.com
[Teşekkür Butonu][Sosyal Medya Hesaplarımız][Site Kuralları]
"Özgürlük uğrunda herşeyi göze alabilenlerin hakkıdır!"

Cevapla