2023-2024 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Plan Örnekleri 2023-2024 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Sene Başı Zümre Tutanağı Örneği 9-10-11-12.Sınıf Coğrafya Dersi Günlük Plan Örnekleri 2018-2019 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Yazılı Örnekleri (9,10,11 ve 12.Sınıflar) Yeni Coğrafya Öğretim Programı (20.01.2018)

Dünya'nın Yaşını Nereden Biliyoruz?

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Ihsan
Mesajlar: 2460
Kayıt: Çrş Ağu 21, 2013 8:34 pm
Ettiği Teşekkür: 168
Aldığı Teşekkür: 288

Dünya'nın Yaşını Nereden Biliyoruz?

Mesaj gönderen Ihsan »

Dünya'nın Yaşını Nereden Biliyoruz?

Dünya’nın yaşı sorusu Güneş’in yaşıyla bağlantılı çünkü Güneş Dünya’dan genç olamaz (yoksa Dünya katılaşıp donardı).
Güneş’in ne zamandır parladığı ise ne kadar ısı yaydığı ile -19. yüzyıl başlarında ölçümü yapıldı- ve enerji kaynağı ile ilintilidir.
19. yüzyılda, buhar üstüne kurulu bir dünyada fizikçilerin şunu sorması doğaldı: Güneş yanmakta olan devasa bir kömür parçası mı?

Güneş boyutunda bir kömür parçası -tüm kömür parçalarının anası- Güneş’in yaydığı ısıyı yaymayı ne kadar sürdürebilir? 5000 yıl kadar.

5000 yıl İrlandalı Başpiskopos Ussher için bile kısaydı. İncil temelli hesabına göre Dünya 23 Ekim Pazar, 09:00’da, MÖ 4004’te yaratılmıştı.

Yerbilim ve canlı bilimi bize Dünya’nın yaşının en az yüz milyonlarca yıl olması gerektiğini söyler. Dağların yükselmesi ve…

… canlıların ortak atadan evrilmesi çağlar sürmüştür. Fiziğin de Dünya’nın yaşı konusunda söyleyecek önemli bir sözü vardır…

Kayalardaki radyoaktif uranyum, bilinen bir oranla kurşuna bozunur; aradaki oran “saat” gibi kullanılır. Dünya’nın yaşı milyarlarca yıldır.

Amerikalı fizikçi Bertram Boltwood 1907’de Sri Lanka kayalarına radyoaktif tarihleme uyguladığında 2,2 milyar gibi okkalı bir yaş elde etti.

Aslında bulunan en eski kayalar 4 milyar yaşındadır ama Dünya’nın doğal olarak daha yaşlı olması gerekir. Peki, ne kadar yaşlı?

En iyi yaş tahmini göktaşlarından, yani Güneş Sistemi’nin oluşumundan kalma yapı taşlarından elde edilir: 4,55 milyar yıl.

Diğer bir deyişle Güneş ile Dünya’nın yaşı, 13,7 milyar yıl önce Büyük Patlama ile ortaya çıkan evrenin üçte biri kadardır.

Güneş kömürden ibaret olsa yanacağından, milyon kat daha uzun yanıyor. O halde enerji kaynağı da kömürden milyon kat daha konsantre olmalı.

Kömürden milyon kat konsantre bir enerji kaynağı vardır: Nükleer enerji. Güneş füzyonla hidrojeni helyuma dönüştürür. Yan ürün: Güneş ışığı.

Kaynak: bilenyok.com
[Teşekkür Butonu][Sosyal Medya Hesaplarımız][Site Kuralları]
"Özgürlük uğrunda herşeyi göze alabilenlerin hakkıdır!"

Cevapla