1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

Bir Büyük Patlama Olduğunu Nereden Biliyoruz?

Gönderilme zamanı: Pzr Eyl 21, 2014 3:49 pm
gönderen Ihsan
Bir Büyük Patlama Olduğunu Nereden Biliyoruz?

Evren büyüyorsa önceden daha küçük olmalı. Evrendeki helyumun (atomların %10’u) açıklaması ancak Büyük Patlama (Big Bang) fırınından çıkması olabilir.

Gündelik yaşamdan bir kanıt: İstasyon ayarı yapılan TV’lerde gördüğümüz statiğin ya da “karlanmanın” %1’i doğrudan Büyük Patlama’dan gelir.

Büyük Patlama’nın ateş topu, H-bombasının ateş topu gibidir ama ikincisinde bombanın ısısı çevreye yayılırken, Big Bang için bu mümkün değildir.

Big Bang ısısının gidecek hiçbir yeri yoktu. Evrenin içine sıkışmıştı ki tanım itibari ile evrenden başka bir şey de yoktu.

Big Bang’in “artık parıltısı” görünür ışık olarak değil, mikrodalga ( & mm dalgalar) olarak belirir; TV’lerimiz bu görünmez ışığı alır.

Büyük Patlama mikrodalgaları TV anteninize gelmeden önce 13,7 milyar yıl yol aldılar ve dokundukları son şey Büyük Patlama’nın ateş topuydu.

Evrendeki fotonların (ışık parçacığı) %99,9 gibi dev bir oranı yıldızlar / gökadalardan değil, Büyük Patlama’nın artık parıltısından gelir.

Evreni dışarıdan görebilsek en çarpıcı özelliği “yaratılışın artık parıltısı” olurdu. Tüm uzay, bir ampulün içi gibi ışıldardı.

Atmosfer ve tüm soğuk cisimler (siz bile) mikrodalgayla ışıldar, bu yüzden gariptir ama evrene hakim olan ışık, görülmesi zor bir ışıktır.

“Kozmik arka plan ışınımı” ancak 1965’te; New Jersey, Holmdel, Beli Labs’daki iki radyo gökbilimci tarafından tesadüfen keşfedildi.

Mikrodalga parıltısının güvercin pisliğinden olduğunu ( kuşlar çanağa yuva yapar) sansalar da Arno Penzias ile Robert Wilson Nobel’i aldılar.

Kozmik arka plan ışınımı, yanında, evrenin sadece 380.000 yaşındaki haline ait paha biçilmez bir “bebeklik fotosu” taşır.

Artık parıltının ortalamadan sıcak/soğuk olduğu yerler, maddenin Büyük Patlama sonrası ilk pıhtılaşmalarını; gökada “tohumlarını” gösterir.

İlk kozmik yapıların “tohumlarını” bulmada oynadıkları role karşılık John Mather ile George Smoot da 2006 Nobel Fizik Ödülü’nü aldılar.

Kaynak: bilenyok.com