2023-2024 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Plan Örnekleri 2023-2024 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Sene Başı Zümre Tutanağı Örneği 9-10-11-12.Sınıf Coğrafya Dersi Günlük Plan Örnekleri 2018-2019 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Yazılı Örnekleri (9,10,11 ve 12.Sınıflar) Yeni Coğrafya Öğretim Programı (20.01.2018)

Yaşam Nasıl Başladı?

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Ihsan
Mesajlar: 2460
Kayıt: Çrş Ağu 21, 2013 8:34 pm
Ettiği Teşekkür: 168
Aldığı Teşekkür: 288

Yaşam Nasıl Başladı?

Mesaj gönderen Ihsan »

Yaşam Nasıl Başladı?

Yaşamın tarifi zor ama şöyle denilebilir: Yaşam Darwinci evrim sürecinden geçme kapasitesine sahip, kendine yetebilen kimyasal bir sistemdir.

Evrende yaşam oluşabildiği kesin. Aynada kendinize bakmanız yeterli. Büyük Patlama‘da evren yaşamsızdı, şimdiyse en azından bizi içeriyor.

Evren hidrojen (en basit) ve helyumla (diğer atomlara katılmayacak kadar antisosyal) başladı: Karmaşık biyomolekül oluşumu için yetersiz.

Nükleer füzyonla yıldızlarda daha ağır element atomları birikti; karbon, oksijen ve nitrojen. Karmaşık “hidrokarbon” oluşumu artık mümkündü.

Aralarında muhtemelen aminoasitlerin de bulunduğu bu “organik” moleküllere uzayın her yerinde rastlanır. Onlar yaşamın yapıtaşlarıdır.

Yeni doğmuş Dünya’da kendini çoğaltabilen ilk moleküller gök korunağı altında, su birikintilerinden oluştu. Tam olarak nasıl, bilinmiyor.

Önce (muhtemelen) basit RNA (ribonükleik asit) oluştu sonra karmaşık DNA (deoksiribonükleik asit). Ve kendini çoğaltan ilk “hücreler” geldi.

Hayatta kalım için optimum özelliklere sahip olanlar geride en çok dölü bıraktıkça (doğal seçilimle evrim) organizma popülasyonları değişti.

Bebek Dünya neredeyse soğur soğuma üstünde yaşam yeşerdi: Yaşamsızlıktan yaşama adımın kolaylığına işaret (labaratuarda imkansız olsa da).

Gerekenler: Yaşamın molekül yapıtaşları, aralarındaki tepkimeyi tetikleyecek enerji, içinde tepkimelerin oluşacağı su gibi bir çözücü…

Aminoasit gibi yaşamsal yapıtaşlarıyla yüklü kuyrukluyıldızların bombardımanı altındaki genç Dünya, besbelli kusursuz bir ortamdı.

Su olmasa yaşam olabilir miydi? Belki. Ancak su evrendeki en yaygın sıvıdır. Eşsiz özellikleri, onu vazgeçilmez kılar.

Hayat hep karbon bazlı mıdır? Olmayabilir. Ancak karbon, yine karmaşık bir kimyası olan silikonun 7 katı bollukta, en bol 4. elementtir.

Kaynak: bilenyok.com
[Teşekkür Butonu][Sosyal Medya Hesaplarımız][Site Kuralları]
"Özgürlük uğrunda herşeyi göze alabilenlerin hakkıdır!"

Cevapla