1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

Güneş Merkezli Evren Fikrini Kim Ortaya Attı?

Gönderilme zamanı: Pzr Eyl 21, 2014 7:27 pm
gönderen Ihsan
Güneş Merkezli Evren Fikrini Kim Ortaya Attı?

Nicolaus Copernicus’un (1473-1543) heliosentrik (Güneş merkezli) dünya görüşünün yayımı gökbilimde çığır açtı. Batlamyus geçersiz kılındı.

Ama Copernicus ilk değildi. Aristarchus ve el-Biruni de bu fikre kafa yormuştu. Copernicus şüphesiz Aristarchus’un çalışmasını biliyordu.

Niklaus Koppernigk (Polonya dilinde adı) Torun’da doğdu. Babası 10 yaşındayken öldü. Amcası Piskopos Lucas von Watzenrode onu büyüttü.

Copernicus Krakow (Polonya), Bolonya ve Padua (ikisi İtalya’da) üniversitelerinde gökbilim, teoloji, kilise hukuku ve tıp eğitimi aldı.

Polonya’ya döndükten sonra Frombork Katedrali’nde görev yaptı. Güneş merkezli evren fikirleri üstüne çalışacak vakti oldu.

1530’da kitabı De Revolutionibus Orbium Coelestium‘u (“Gök Kürelerin Devinimi Üstüne”) tamamladı.

Copernicus 66 yaşındayken (1539) 25 yaşındaki öğrencisi Georg Joacim von Lauchen (Rheticus) onu eseri yayımlamaya yöneltti ve matbaa buldu.

Kitap 1543’de Nuremberg’de yayımladı. Efsaneye göre Copernicus ilk kopyayı 24 Mayıs’ta, öldüğü gün gördü.

Copernicus’un dünya görüşü: Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn Güneş’in etrafında döner. Satürn ötesi: Sabit yıldızlar küresi.

İlginçtir ki Copernicus da Batlamyus gibi onlarca ikincil çember kullandı çünkü Yunanlıların kusursuz, dairesel yörünge fikrine takılmıştı.

Copernicus’un Frombork Katedrali’ndeki mezarı 2005’te bulundu, 2008’de duyuruldu. 22 Mayıs 2010’da ona ikinci bir cenaze töreni yapıldı.

Kaynak: bilenyok.com