1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

Jüpiter Uydularının Ne Özelliği Var?

Gönderilme zamanı: Pzt Eyl 22, 2014 8:11 pm
gönderen Ihsan
Jüpiter Uydularının Ne Özelliği Var?

Jüpiter’in küçük teleskopla görülebilen 4 dev uydusu 1610’da Galileo tarafından Padua’da keşfedildi ve “Galileo uyduları” adını aldı.

Keşif, etrafında cisimler dönen bir gök cisminin daha varlığını gösterdi. Bu da Dünya‘yı evrene merkez alan kilise destekli görüşü yıprattı.

Jüpiter’in dev uyduları, ses hızından milyon kat hızlı olduğu halde, ışık hızının ilk kez hatasız tahmin edilmesine olanak sağladı.

1676, Ole Christensen Romer’in keşfi: Dünya Jüpiter’e göre Güneş‘in uzak yakınındayken, uydular Jüpiter’in arkasına 22 dakika geç geçer.

22 dakika = Işığın Dünya yörüngesini aşma süresi. Mesafeyi bilen Romer ışık hızını hesapladı: 225.000 km/sn. Bugünkü değer = 300.000 km/sn.

Galileo uydularından lo Güneş Sistemi‘ndeki en sıcak cisimdir. Ne ilginç ki birim hacim başına ürettiği ısı Güneş’ten bile fazladır.

Squash topunu sürekli sıkarsanız, ısınır. lo da aynı nedenden dolayı sıcaktır. Sıkma işini yapansa Jüpiter’in muazzam kütleçekimidir.

lo Güneş Sistemi’nin en faal cismidir. İçi eriyiktir. Yüzeyine yanardağlar serpiştirilmiştir. Her yıl uzaya 10 milyar ton madde pompalar.

Aslında lo‘da yanardağ değil, gayzerler vardır. Yüzlerce km yükselip uzaya püsküren şey ise lav değil, aşırı ısınmış sülfür dioksit gazıdır.

İkinci dev uydu Europa, Güneş Sistemi’nin en büyük buz pistidir. Sistemin en büyük okyanusu Dünya’da değil Europa buzları altında olabilir.

lo gibi Europa da Jüpiter kütleçekimi ile sıkışıp esnemiştir. Isı buzul iç kısmı eritir. 10 km’lik buzul altı okyanus 100 km derinliktedir.

Europa Güneş Sistemi’nin en heyecan verici cismidir. Okyanus karanlıktır ama Dünya’daki gibi deniz volkan bacaları etrafında yaşam olabilir.

Üçüncü Galileo uydusu Gaymede, Güneş Sistemi’nin en büyük uydusudur. 5262 km’lik eniyle Merkür gezegeninden bile büyüktür.

Ölümcül “Jüpiter radyasyon kuşakları” ötesindeki tek uydu, en dıştaki Callisto‘dur. Jüpiter sistemini araştırmak için bu harika bir üstür.

Kaynak: bilenyok.com