2023-2024 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Plan Örnekleri 2023-2024 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Sene Başı Zümre Tutanağı Örneği 9-10-11-12.Sınıf Coğrafya Dersi Günlük Plan Örnekleri 2018-2019 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Yazılı Örnekleri (9,10,11 ve 12.Sınıflar) Yeni Coğrafya Öğretim Programı (20.01.2018)

Gezegen Nedir?

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Ihsan
Mesajlar: 2460
Kayıt: Çrş Ağu 21, 2013 8:34 pm
Ettiği Teşekkür: 168
Aldığı Teşekkür: 288

Gezegen Nedir?

Mesaj gönderen Ihsan »

Gezegen Nedir?

Gezegen sözcüğü Yunanca “gezgin” anlamındaki plants sözünden gelir. Gezegenler yıldızlarla dolu uzayda dönen gök cisimleridir.

Antik çağda yedi gezegen biliniyordu: Güneş, Ay, Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn. Dünya gezegen olarak görülmüyordu.

Nicolaus Copernicus’un “Güneş merkezli” görüşü (1543): Gezegen Güneş çevresinde dönen cisimdir; Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn.

Yıldızla gezegen arasındaki fark: Kısaca yıldız büyük ve sıcaktır, ışık ve ısı yayar; gezegen küçük ve soğuktur, yıldızdan ısı ve ışık alır.

Gece gökteki farkları: Gezegenler genelde daha parlak görünür, yıldızlar kadar titreşmez ve yıldızlar arasında yavaşça konum değiştirirler.

Güneş etrafında dönen her şey gezegen sayılmaz. Başka istisnalar kuyrukluyıldızlar ve asteroitlerdir, küçük gezegen diye de bilinirler.

Neptün yörüngesinin ötesindeki “Kuiper Kuşağı’nda” Pluto’msu pek çok buzul cisim keşfedilince “gezegen“i yeniden tanımlamak gerekti.

Üç ana özelliği:
Güneş etrafında dönmeli.
Kendi kütleçekiminden dolayı küresel olmalı.
Yörüngesindeki “enkazı temizlemiş” olmalı.


Güneş sistemi’nde sadece sekiz cisim bu kriterlere uygun: Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün.

Bazı cisimler 1. ve 2. kriterlere uyar ama 3.’ye değil. Başlıcaları, cüce gezegenler de denen asteroit Ceres ile Kuiper Kuşağı cismi Pluto.

4. kriter adayı: Gezegenin kütlesi yaklaşık 14 Jüpiter kütlesinden az olmalı. Eğer çoksa o, bir miktar nükleer füzyon sergileyen kahverengi cücedir.

Bazı gökbilimcilerin önerdiği 5. kriter: Gezegen yeni doğmuş bir yıldızın etrafında dönen enkaz diskindeki maddenin kümeleşmesi ile oluşmalı.

Güneş Sistemi’mizde sadece 8 gezegen bilinse de, diğer yıldızların yörüngesinde 500’den fazla “dış gezegen keşfedildi.



Kaynak: bilenyok.com
[Teşekkür Butonu][Sosyal Medya Hesaplarımız][Site Kuralları]
"Özgürlük uğrunda herşeyi göze alabilenlerin hakkıdır!"

Cevapla