2023-2024 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Plan Örnekleri 2023-2024 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Sene Başı Zümre Tutanağı Örneği 9-10-11-12.Sınıf Coğrafya Dersi Günlük Plan Örnekleri 2018-2019 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Yazılı Örnekleri (9,10,11 ve 12.Sınıflar) Yeni Coğrafya Öğretim Programı (20.01.2018)

Atlas-ı Hümayûn (Padişah Atlası)

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Ihsan
Mesajlar: 2460
Kayıt: Çrş Ağu 21, 2013 8:34 pm
Ettiği Teşekkür: 168
Aldığı Teşekkür: 288

Atlas-ı Hümayûn (Padişah Atlası)

Mesaj gönderen Ihsan »

ATLAS-I HÜMAYÛN (PADİŞAH ATLASI)

İstanbul Arkeoloji Müzesi Kütüphanesi'nde bulunan ve 16. Yüzyıldan günümüze ulaşan nadir Osmanlı atlaslarından biridir. Adından da anlaşılacağı gibi, Atlas-ı Hümayûn, Saray için Nakkaşhanede üretilmiş bir eserdir. Atlası, 1984 yılında Amerikalı araştırıcı Thomas D. Goodrich tespit etmiş ve tanıtmıştır. Atlas, 35x53 cm. boyutlarındadır. Haritalar karşılıklı çift sayfa üzerinde 53x70 cm.lik alanı kaplar. Bu ebatlarıyla, Ali Macar Reis Atlası’na göre daha büyüktür.

Resim

Atlastaki haritaların sekizi, tipik deniz haritalarıdır. Bu haritalarda, portolonların geleneksel çizim kuralları aynen uygulanmıştır. Karaların, denizle kesiştiği noktalar ve tüm kenarlar kırmızı ile gösterilmiştir. Adalar, canlı renklerle boyanmıştır. Tüm haritalarda on yedi adet rüzgar gülü ve bunlardan dağılan yön çizgileri bulunmaktadır.

Resim

Atlasta; Karadeniz ve Marmara Denizi Haritası, Doğu Akdeniz ve Ege Haritası, Orta Akdeniz ve Güney İtalya Haritası, Batı Akdeniz ve İspanya Haritası, Batı Avrupa, Manş Denizi ve İngiliz Adaları Haritası, Ege Denizi Haritası, Yunan Yarımadası, Mora ve Güney İtalya Haritası, Dünya Haritası (ters ciltlenmiştir), Avrupa, Akdeniz, Orta Doğu, Kuzey Atlantik Haritası (ters ciltlenmiştir) olmak üzere dokuz harita bulunmaktadır.

Ülkelerin sınırları, haritalarda yer almamaktadır. Amaç, siyasi bir harita çizmek olmadığından, buna gerek duyulmadığı düşünülmektedir. Atlasın dünya haritası, Ali Macar Reis Atlası’na çok benzer. Ancak bunda nehirler belirgin çizilmemiş; sadece Hazar Denizi’ne dökülen ırmaklar ile Güney Asya’da bazı nehirler belli belirsiz gösterilmiştir. Atlas-ı Hümayûn’un sarayda elden ele gezdiği ve sıkça bakıldığı hemen belli olmaktadır. Atlasın, şehzadelerin eğitiminde kullanılmak üzere hazırlatıldığı sanılmaktadır. Yapım tarihi kayıtlı değildir. Tipik özellileriyle 16. Yüzyıl deniz haritalarının ilginç örneklerindendir. 1567 tarihli Ali Macar Reis Atlası’ndan hemen sonra yapıldığı anlaşılmaktadır. Büyük bir olasılıkla 1570-1575 yıllarından kalmıştır.

Resim

Kaynak:
[Teşekkür Butonu][Sosyal Medya Hesaplarımız][Site Kuralları]
"Özgürlük uğrunda herşeyi göze alabilenlerin hakkıdır!"

Cevapla