2023-2024 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Plan Örnekleri 2023-2024 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Sene Başı Zümre Tutanağı Örneği 9-10-11-12.Sınıf Coğrafya Dersi Günlük Plan Örnekleri 2018-2019 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Yazılı Örnekleri (9,10,11 ve 12.Sınıflar) Yeni Coğrafya Öğretim Programı (20.01.2018)

Yıldızların Seslerine Kulak Misafiri Oluyoruz

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Ihsan
Mesajlar: 2460
Kayıt: Çrş Ağu 21, 2013 8:34 pm
Ettiği Teşekkür: 168
Aldığı Teşekkür: 288

Yıldızların Seslerine Kulak Misafiri Oluyoruz

Mesaj gönderen Ihsan »

Yıldızların Seslerine Kulak Misafiri Oluyoruz

Resim

Yıldızlar şarkı söylüyor olabilir ama ne yazık ki onları asla duyamayacağız

Bir yıldızın yüzeyi dengesiz bir yerdir. Yıldızın sürekli hareket halinde olan dış yüzeyi, plazma ile etkileşim halindedir ve çoğu zaman yıldızın devasa yerçekim kuvveti ile kendine çektiği yeni malzemeler toplar.

Öyle anlaşılıyor ki bu kaotik eylemler yıldızın yüzeyinde oldukça ayırt edici sesler oluşturabilir. Evet, doğru okudunuz. Yıldızlar kendi müziklerini yapıyor! Ama ne yazık ki biz zavallı insanlar asla bu müziği doğrudan duyamayacağız. Fizikçilere göre böyle bir sesin frekansı herhangi bir memelinin duyabileceğinden 6 milyon kez yüksek. Ayrıca, böylesine yüksek bir frekansı ayırt edecek insan üstü kulaklarınız olsaydı bile uzay bir boşluk olduğu için ses kulaklarınıza ulaşamayacaktı.

Araştırmacılar ultra yoğun lazerle vurulan plazmanın nasıl hareket ettiğini incelerken farkında olmadan bu akustik keşfi yaptılar. Lazer atımından saniyenin trilyonda biri sonra plazma çabucak dağılıyor ve yüksek yoğunluktan düşük yoğunluğa doğru hareket ediyor. Ancak plazmanın bu hızlı hareketi az da olsa bir darboğaz yaratıyor ve plazmanın yüksek ve düşük yoğunluklu alanlarda birikmesine neden oluyor. Ortaya çıkan basınç ve plazma iyonları arasındaki çarpışmalar yaklaşık trilyon Hertz’lik frekanslarda bir dizi ses dalgası titreşimi üretiyor. Bir kıyaslama yapmak gerekirse, Dünya’daki en iyi işiten hayvanlardan olan yunuslar ve yarasalar bile sadece 100,000 Hertz’i duyabiliyor. İnsanlar ise en fazla 20,000 Hertz yüksekliğindeki sesleri duyabilir.

York Üniversitesi’nden fizikçi ve aynı zamanda projedeki bilim insanlarından biri olan John Pasley’e göre bir yıldızın yüzeyi benzeri bir plazma etkileşiminin (ve sonucunda ortaya çıkan akustik üretimin) görülebileceği belki de tek yer. “Yıldızlar yeni malzemeler toplarken laboratuvarda gözlemlediğimize çok yakın sesler üretebiliyor. Yani yıldızlar şarkı söylüyor olabilir”. Fakat malzeme yığılması yalnızca daha genç yıldızlarda görüldüğü için bizim olgun Güneşimiz büyük olasılıkla sesini kaybetmiş olabilir.

Kaynak: popsci.com.tr
[Teşekkür Butonu][Sosyal Medya Hesaplarımız][Site Kuralları]
"Özgürlük uğrunda herşeyi göze alabilenlerin hakkıdır!"

Cevapla