2023-2024 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Plan Örnekleri 2023-2024 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Sene Başı Zümre Tutanağı Örneği 9-10-11-12.Sınıf Coğrafya Dersi Günlük Plan Örnekleri 2018-2019 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Yazılı Örnekleri (9,10,11 ve 12.Sınıflar) Yeni Coğrafya Öğretim Programı (20.01.2018)

GPS’li Şahin Kuşları Rüzgâr Türbinlerinden Kurtarabilir

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Ihsan
Mesajlar: 2460
Kayıt: Çrş Ağu 21, 2013 8:34 pm
Ettiği Teşekkür: 168
Aldığı Teşekkür: 288

GPS’li Şahin Kuşları Rüzgâr Türbinlerinden Kurtarabilir

Mesaj gönderen Ihsan »

GPS’li Şahin Kuşları Rüzgâr Türbinlerinden Kurtarabilir

Resim

Houdini adlı bu kuş, diğer kuşları ölümden kurtarıyor.

Şahinler binlerce yıl boyunca, şahin olmayı en iyi becerecek şekilde evrimleşmiş, kusursuz uçan makineler. Ne yazık ki Homo sapiens bu yırtıcıların önüne kuadkopterler ya da ölümcül rüzgâr türbinleri gibi engeller çıkarıyor. Peki, uçan canlılara zarar vermeden rüzgârın yenilenebilir enerjisinden faydalanmanın en iyi yolu ne? Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı’nın dediğine göre, kılavuz olarak bir şahin kullanıp sırtına GPS bağlamak.

Houdini adlı şahin 15 yaşında ve eğitimli bir gösteri kuşu. Şahinin sırtına bağlı pul büyüklüğündeki GPS sayesinde ABD Enerji Bakanlığı onu, radarlara küçük kuşları görmeyi öğretmede kullanıyor. Rüzgâr türbin santralleri radar sayesinde yakınlardaki uçan nesneleri algılıyor ve pilotları uyarmak için türbin kanatlarındaki ışıkları yakıyor. Işıkların sürekli yanması yerel halkın hoşuna gitmediğinden sistem bu ışıkları sadece gerektiğinde çalıştırıyor. Radarın kolayca tanıyabildiği uçaklarda sorun yok ama küçük olan ve uçuş tarzı insanlarınkinden farklı olan kuşlar için bu biraz zor. Enerji şirketleri radar yerine 24 saat nöbet tutacak insanlar da kullanabilir ama otomatik bir sistemle kıyaslandığında bu, maliyeti yükseltiyor.

Houdini ise daha önce bu iş için kullanılan bir dronun yerini aldı. Çünkü insanların kullandığı kuadkopterlerin aksine o, gerçek bir kuş gibi uçuyor. Colorado rüzgâr türbin çiftliğinin radar sistemi gökyüzünde uçan nesne arıyor ancak kuşlar çok küçük olduğundan, radar neyin izlemeye değer olduğunu anlayamıyor. Houdini’ye bağlı GPS sayesinde araştırmacılar kuşun uçuş rotasını radar kayıtlarıyla karşılaştırabiliyor ve sistemin kuşu başarılı olarak saptadığı yerleri izole ediyor. Birçok kuş, şahinden küçük. O yüzden radarın Houdini’yi görmesi yeterli değil. Bununla birlikte sistemi şahinleri ve daha büyük kuşları saptayacak biçimde ayarlamak, özellikle de altın kartal ya da turna gibi koruma altındaki büyük kuşları kurtarabilir.

Kaynak: popsci.com.tr
[Teşekkür Butonu][Sosyal Medya Hesaplarımız][Site Kuralları]
"Özgürlük uğrunda herşeyi göze alabilenlerin hakkıdır!"

Cevapla