1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

NASA uydusu Merkür'e çakıldı

Gönderilme zamanı: Pzr May 03, 2015 5:32 pm
gönderen Ihsan
NASA uydusu Merkür'e çakıldı

Güneş'e en yakın gezegende dört yıl süren görevini tamamlayan Messenger uydusu, planlandığı gibi Merkür'ün yüzeyine çakıldı. Uydu, kurak gezegenin yüzeyinde yeni bir krater oluşturdu.

Resim

Merkür sistemini gözlemleyen MESSENGER (Merkür Yüzeyi, Uzay Çevresi, Jeokimya ve Uzaklık Ölçümü) uzay aracı, yakıtının bitmesinin ardından dün dört yıllık görevine son verdi. MESSENGER, dün akşam TSİ 21.26'da saatte 14 bin kilometre hızla Merkür'ün yüzeyine çakıldı ve geride bir krater bırakarak yok oldu.

NASA, Messenger'den gelen sinyallerin kesildiğini perşembe TSİ 21.40'ta doğruladı ve uzay görevi resmen sona erdi. Çarpışmadan önce lavla dolu bir havzayı birkaç kilometre geride bırakan MESSENGER, yaklaşık 15 metre çapında bir krater oluşturdu.

Uydunun Güneş'e bakan yüzeye çarpması, yer teleskoplarından çarpışmanın gözlemlenmesini engelledi. Merkür'ün Güneş'e olan yakınlığı nedeniyle uzay teleskopları da çarpışmayı optik sistemlere zarar gelmemesi için gözlemlemedi.

NASA Bilim Görevi Direktörlüğü'nden John Grunsfeld, 'MESSENGER'ın çok başarılı bir görev olduğunu ve arşivlerde biriken verilerin analiz edilmesiyle Merkür hakkında daha birçok bilgi elde edeceklerini' söyledi.

Resim

10 Terabyte bilgi topladı

Merkür'e olan yolculuğuna 3 Ağustos 2003'te başlayan ve sekiz sene sonra yörüngeye ulaşan MESSENGER, elde veri ve görüntüleri ABD, California ve İspanya'nın Madrid kentlerinde kurulu olan dev DSN (Derin Uzay Ağı) antenleriyle iletiyordu.

MESSENGER ana bilim görevi Mart 2012'de tamamlanmış olmasına rağmen, görev süresi iki defa uzatılmıştı. Uzay aracının en büyük başarılarından bir tanesi, Güneş'e en yakın gezegende katı halde su keşfetmesi oldu.

MESSENGER'ın dört yıllık görevine ait istatistikler şu şekilde:

- 12 milyar kilometreden fazla yol aldı,

- Güneş'in etrafında 29 kez turladı,

- Dünya'ya Merkür'ün 255 bin 858 fotoğrafını gönderdi,

- Saatte ortalama 146 bin kilometre hızla hareket etti,

- Merkür yörüngesinde 3,308 tur attı,

- Yörüngede 1,232 Dünya günü tamamladı,

- 10 Terabyte'dan fazla veri topladı.

Kaynak:Al Jazeera