2023-2024 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Plan Örnekleri 2023-2024 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Sene Başı Zümre Tutanağı Örneği 9-10-11-12.Sınıf Coğrafya Dersi Günlük Plan Örnekleri 2018-2019 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Yazılı Örnekleri (9,10,11 ve 12.Sınıflar) Yeni Coğrafya Öğretim Programı (20.01.2018)

Bilişim Sistemlerinin Soruşturmada Kullanılması

Cevapla
ilovehuni88
Mesajlar: 22
Kayıt: Pzt Ara 14, 2015 4:32 pm

Bilişim Sistemlerinin Soruşturmada Kullanılması

Mesaj gönderen ilovehuni88 »

Kavram Olarak Veri(Bilgi) Güvenliği, Bilişim Suçları Adli Bilişim

Veri güvenliği, bilişim suçları ve adli bilişim sıklıkla birbirine karıştırılan kavramlardandır. Bu üç kavramı uzmanları örneği üzerinden incelediğimizde; uzmanının temel amacı, mevcut Bilişim sisteminin içeriden veya dışarıdan Gelecek saldırı ve manipülasyonlara karşı korunması ve sistemin planlandığı şekildeki devamlılığının sağlanmasıdır. Bilişim suçu soruşturmacısının temel amacı; fiili ve fiilin kanuniliğini (suç olup olmadığını) tanımlamak, delillerini tespit etmek, faili ve failin yerini tespit etmektir. Adli Bilişim uzmanının temel amacı ise; bir bilinmezi aydınlatmak için elektronik dellilerde, bilinmezi aydınlatmak için, inceleme yapmak ve bu inceleme sonuçlarını raporlayarak talep edene sunarak bilinmezin bilinir hale gelmesini sağlama çabasıdır.

IP Barındırma Ve Alan Adı

Internet’in sahibi yoktur ve hiçbir kurum doğrudan interneti tamamen kontrol edemez. IP (Internet Protokol Numarası) mantıksal bir adrestir ve tekil olmak zorundadır. IP adresi; internet bağlantısının numarasıdır bilgisayarın numarası değildir. Dinamik (değişken) ve statik (sabit) olmak üzere iki IP türü bulunmaktadır. İç IP: kurum içerisindeki bilgisayarların birbirleriyle bağlantısını sağlamak için kullanılan bir IP türüdür. İç IP kurumun tek olan internet bağlantısını içeride çoklu bilgisayarda dağıtabilmek için kullanılır.

Barındırma (Hosting): İnternet ortamında e-postaların,web sitesine ait dosyaların veya paylaşıma açılan dosyaların barındırıldığı, internet sunucuları tarafından site sahibine ayrılmış olan disk alanlardır. İnternetteki her dosya ve her web sitesinin bir barındırıcı sunucu veya bilgisayarı vardır. Barındırma bilgisayarı basit ifadesiyle yeteri kadar disk alanı olan ve sürekli internete bağlantısı olan bir bilgisayardır. Web hosting bilgisayarınızdaki bir klasör gibidir, tek farkı 7/24 sürekli internete bağlıdır ve içerisine her ne koyarsanız herhangi birisi onlara erişebilir. Hosting kesinlikle soruşturmalar için çok önemlidir. Eğer site sahibini bulamazsanız hosting şirketi siteyi çalıştıran hakkında oldukça çok veri sağlayabilir. Hosting branşının en önemli parametresi denebilir. Barındırma ücretli, ücretsiz, ülkemizde veya yurtdışında olabilir.
Alan Adı(Domain Name): bir web sitesinin İnternet'teki adı ve adresidir. Aslında bilgisayarlar birbirlerini sadece IP adreslerinden tanır ve iletişime geçerler. Ancak insanlar tarafından akılda web adreslerinin akılda kalması için IP adresleri günümüz web adreslerine alan adı sunucusu aracılığıyla dönüştürülür. Günümüzde kullanılan TÜRKİYE CUMHURİYETİ ADALET BAKANLIĞI gibi web site adreslerine aynı sitenin Ip adresinin tarayıcıya yazılmasıyla da ulaşabilir. Özetle, alan adları IP adresi denilen, bilgisayarların (sunucuların/serverların) birbirini tanımasını sağlayan numara sisteminin daha basitleştirilmiş ve akılda kalması için kelimelerle ifade edilmiş halidir.
IP Bağlantılı Bir Suç Soruşturmasının Aşamaları


1. IP adresi zaman damgasıyla birlikte (tarih, saat, zaman dilimi) tespit edilir.
2. Bahse konu IP’nin hangi servis sağlayıcının IP bloğunda olduğu çeşitli web siteleri aracılığıyla tespit edilir.
a. http://www.ripe.net
b. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı İnternet Sitesi Bilgilerini Sorgu Sayfası
c. Home | DomainTools
3. İlgili servis sağlayıcıya IP adresi zaman damgasıyla birlikte savcı talimatı olarak yazılır.
4. Gelen sonuç bize bahse konu IP adresinin verine zaman içerisinde hangi aboneye ait olduğunu verecektir. Sabit internet bağlantıları için adres bilgisi de içerir.

Bilgisayarlarda, Bilgisayar Programlarında Ve Kütüklerinde Arama, Kopyalama Ve El koyma

Ceza Muhakemeleri Kanununda dijital delillere el koyma ve inceleme 134. Madde de düzenlenmektedir. Maddenin 1. bendine göre; şüphelinin kullandığı elektronik delil taşıyan cihazlarda (bilgisayar, bilgisayar programları ve bilgisayar kütüklerinde) arama, kopya, çıkarma ve çözümleme usulü düzenlenmektedir. Madde kapsamındaki düzenlenmeler için hakim kararı şartı bulunmaktadır.

Maddenin 2. bendi el koyma usulünü düzenlemektedir. Bende göre; şifrenin çözülememesinden dolayı girilememesi veya gizlenmiş bilgilere ulaşılamaması durumunda cihazlara el konulabileceği, gereken sorunların aşılması durumunda cihazların iade edilmesi şeklide düzenlenmiştir.

134/3 bendinde yedekleme yapılabileceği, 134/4 ise bahse konu yedekten şüpheli veya vekiline yedeklenen kopyadan verilebileceği, 134/5’de ise dijital delillere kısmen veya tamamen el koymadan da yedekleme yapılabileceği hususu düzenlenmiştir.

Cevapla