2023-2024 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Plan Örnekleri 2023-2024 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Sene Başı Zümre Tutanağı Örneği 9-10-11-12.Sınıf Coğrafya Dersi Günlük Plan Örnekleri 2018-2019 Öğretim Yılı Coğrafya Dersi Yazılı Örnekleri (9,10,11 ve 12.Sınıflar) Yeni Coğrafya Öğretim Programı (20.01.2018)

Gökadamız Samanyolunun Görünümü Nasıldır?

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Ihsan
Mesajlar: 2460
Kayıt: Çrş Ağu 21, 2013 8:34 pm
Ettiği Teşekkür: 168
Aldığı Teşekkür: 288

Gökadamız Samanyolunun Görünümü Nasıldır?

Mesaj gönderen Ihsan »

Gökadamız Samanyolunun Görünümü Nasıldır?

Samanyolu gece gökte puslu bir beyaz ışık bandı gibidir. Eskilere karanlığa saçılmış süt gibi göründüğü için bu lirik ismi almıştır. (Samanyolu’nun İngilizcesi Milk Way, Sütlü Yol, Sütten Yol anlamına gelir.)

Galileo 1610’da teleskobunu göğe çevirdiğinde Samanyolu‘nun aslında bir araya toplanmış sayısız yıldızdan oluştuğunu gördü.

“Sarmal bulutsuların” uzay okyanusunun yıldız adaları olduğu keşfedilince (1922) Samanyolu’nun da böyle bir “Gökada” olabileceği düşünüldü.

Ne var ki derinlere gömülü Güneş‘in durduğu yerden Samanyolu’nun ayrıntılı yapısını kavramak çok zordu.

Samanyolu’ndaki uzak yıldızlardan gelen görünür ışık, yıldızlar arası uzayda asılı toz perdelerince emilir.

Samanyolu’nun yapısını görebilmek için toza nüfuz edecek türde bir ışık gerekir ( ki o zaman bile içten bakara genel yapıyı görmek zordur).

Radyo dalgaları toza nüfuz eder. Onlarla anlaşıldı ki Samanyolu sarmal bir gökadaydı; yaklaşık 200 milyar yıldızlı, biteviye dönen dev bir fırıldak.

Samanyolu’nun yıldızları yassı bir disk üstüne toplaşmıştır. Kenardan baktığımız için gökada yan yana iki adet sahanda yumurta gibi görünür.

Tüm sarmal gökadalar gibi Samanyolu’nun da merkezinde küresel bir yıldız “şişkinliği” vardır ve “sarmal kolları” bu merkezden dışa uzanır.

Yassı Samanyolu diskinin çapı yaklaşık 100.000 ışık yılıdır. Ama eni dardır; tepeden aşağı sadece 2000 ışık yılı.

Güneş Samanyolu merkezine yaklaşık 27.000 ışık yılı uzakta, Perseus Kolu’nun bir “mahmuzunda”, dış kenara yarı yol kadar uzakta konumludur.

Güneş gökada merkezi etrafındaki turunu 220 milyon yılda tamamlar. Şimdiki konumuna en son gelişinde Dünya’ya dinozorlar hakimdi.

Kaynak: bilenyok.com
[Teşekkür Butonu][Sosyal Medya Hesaplarımız][Site Kuralları]
"Özgürlük uğrunda herşeyi göze alabilenlerin hakkıdır!"

Cevapla